FARSKÉ OZNAMY - VŠETKÝCH SVÄTÝCH (1. 11. 2020)

FARSKÉ OZNAMY – VŠETKÝCH SVÄTÝCH (1. 11. 2020)

VŠETKÝCH SVÄTÝCH

2. 11.pondelokSpomienka na všetkých verných zosnulých
4. 11.stredaSv. Karola Boromejského, biskupaspomienka
8. 11.nedeľaTridsiata druhá nedeľa v Cezročnom období

Keďže aj naďalej platí v týchto dňoch zákaz vychádzania, nie je možné zúčastniť sa fyzicky na žiadnych liturgických sláveniach, okrem krstu, svadby, či pohrebu. Takisto nie je možné naďalej osobne vybavovať záležitosti v kancelárii farského úradu. Avšak tí, ktorí by chceli individuálne pristúpiť k sviatosti zmierenia, či sv. prijímaniu môžu tak urobiť, ak sa preukážu negatívnym testom na covid19, nie starším ako z 31. 10. 2020, po telefonickom dohovore na našom telefonickom čísle (+421 910 852 349).

Pripomíname, že starí, chorí a všetci veriaci, ktorí z vážnych dôvodov nemôžu vychádzať z domu, môžu získať úplné odpustky aj doma, keď sa duchovne spoja so všetkými ostatnými veriacimi a zrieknu sa akéhokoľvek hriechu s úmyslom splniť akonáhle to bude možné tri ďalšie zvyčajné podmienky (sviatostná spoveď, sv. prijímanie a modlitba na úmysel Svätého Otca). Stačí, ak sa pred obrazom Pána Ježiša a Preblahoslavenej Panny Mária zbožne pomodlia modlitby za zosnulých: napríklad svätý ruženec, korunku Božieho milosrdenstva alebo vykonajú skutok milosrdenstva. Tieto odpustky je možné získať dnes, na sviatok Všetkých svätých a potom aj počas ľubovoľne zvolených dní počas celého novembra, bez toho, aby museli nasledovať bezprostredne za sebou. Preto nie je z hľadiska duchovného dobra našich zosnulých nevyhnutné navštevovať v týchto dňoch cintoríny! Úcta k našim zosnulým sa prejavuje nielen návštevou a zdobením ich hrobov, či zapaľovaním sviec. Takisto dušiam v očistci nepomôžeme čisto vonkajšími prejavmi úcty k zosnulým. To, čím najviac môžeme pomôcť a prejaviť úctu k zosnulým je naša úprimná modlitba.

Tento týždeň bude prvopiatkový: vo štvrtok bude od 15.00 hod. adorácia, modlitba posv. ruženca a sv. omša za duch. povolania; na prvý piatok bude po sv. omši o 16.00 krátka pobožnosť k Najsv. Srdcu Ježišovmu; na prvú sobotu bude od 8.00 hod. fatimská pobožnosť a sv. omša ku cti Panny Márie. Všetky tieto tradičné slávenia sa budú prenášať prostredníctvom priameho prenosu cez internet z nášho farského kostola. Srdečne vás pozývame aspoň duchovne sa s nami spojiť. V piatok dopoludnia nebudeme chodiť po chorých, ako zvykneme na prvý piatok. Je to v záujme ich bezpečnosti. Povzbudzujeme ich k mimoriadnym duchovným prostriedkom, ktoré sú dostupné v týchto dňoch.

Od 30. 10. až do 18. 12. 2020, teda na osem po sebe nasledujúcich piatkov, biskupi vyhlasujú pre celú Katolícku cirkev na Slovensku prísny pôst za odvrátenie pandémie. Veriaci medzi 18. a 60. rokom života, ktorí sú celkom zdraví a netrpia žiadnymi ochoreniami, nech sa počas týchto ôsmich piatkov postia takým spôsobom, ako sa zvykneme postiť na Veľký piatok. To znamená, nech sa zdržia mäsitých pokrmov a nech sa najedia dosýta len raz za deň – s tým, že môžu ešte dvakrát požiť menší pokrm. Keďže tradícia Cirkvi hovorí aj o ďalších prostried- koch pokánia, do pozornosti všetkým dávajú aj modlitbu a almužnu. Biskupi tiež povolávajú modliť sa každý deň Modlitbu za Slovensko, a šíriť ju intenzívne medzi všetkými veriacimi. Pôst nie je povinný pod hriechom – je dobrovoľný. Avšak každý, komu je to len trochu možné, aby nezanedbal to, čo je dobré, nech sa nasledujúce piatky postí, aby sme tak vytvorili kajúce duchovné spoločenstvo.

Rímskokatolícka cirkev farnosť Trenčín, Mariánske námestie 2, 911 01 Trenčín, 032 743 32 76, 0910 852 349