ZAMYSLENIE K SLÁVNOSTI ZJAVENIA PÁNA

ZAMYSLENIE K SLÁVNOSTI ZJAVENIA PÁNA

Evelin Waugh
Modlitba k trom kráľom

Tak ako ja, aj vy ste prišli neskoro. Pastieri s ovcami tam už dávno boli pred vami. Pripojili sa k anjelským zborom skôr, ako ste vyrazili na cestu.

Kvôli vám bol uvoľnený odveký poriadok nebies a zažiarilo nové vyzývavé svetlo uprostred prekvapených hviezd.

Ako pomaly ste išli. Obzerali ste sa a počítali tam, kde pastieri bežali bez váhania a bosí. Ako divne ste sa vynímali na ceste v exotickom oblečení, s nákladom nezvyčajných darov.

Konečne ste sa priblížili k cieľu svojho putovania a veľká hviezda zastala ticho nad vami. A čo ste robili vy? Zastavili ste sa u kráľa Herodesa na zdvorilostnú návštevu. Bola to nebezpečná výmena zdvorilosti, ktorá od tej doby neprestala ohrozovať nevinného. A cez to všetko ste nakoniec prišli do Betlehema a nikto vás neposlal preč.

I pre vás sa našlo miesto pri jasličkách. Vaše dary neboli síce nevyhnutné, ale boli prijaté a starostlivo uložené. Veď ste ich priniesli s láskou. V tom novom láskyplnom poriadku, ktorý sa práve zrodil, bolo miesto aj pre vás. V očiach svätej rodiny ste neboli horší ako vôl či somárik.

Vy Traja králi, vy ste moji zvláštni patróni, ste patróni všetkých, ktorí prišli neskoro. Ste patróni všetkých, ktorých čaká únavná cesta k pravde. Ste patróni všetkých, ktorí majú hlavu popletenú vedomosťami a špekulovaním. Ste patróni všetkých, ktorí sú spoluvinní zo slušnosti.

V mene tohto Ježiša, ktorý neodmietol vaše zvláštne dary, orodujte u Boha za ľudí učených, za ľudí zložitých a citlivých, nech nájdu cestu k Božiemu trónu a vojdú do Božieho kráľovstva.