TROJKRÁĽOVÉ POŽEHNANIE 2021

TROJKRÁĽOVÉ POŽEHNANIE 2021

V tomto čase, keď situácia nedovoľuje, aby kňazi navštívili a požehnali príbytky rodín farnosti, ako býva zvykom v našich krajoch v období Zjavenia Pána, uvádzame Rodinné požehnanie v domácnostiach, ktoré môže zvolávať sama rodina pri spoločnej modlitbe. Za texty tejto rodinnej pobožnosti ďakujeme redakcii časopisu bohoslovcov Kňazského seminára sv. Gorazda v Nitre.

6. januára 2021, po slávnostnej sv. omši o 9.00 hod vo Farskom kostole Narodenia Panny Márie, ktorá bude prenášaná aj prostredníctvom internetového prenosu, požehná duchovný otec farnosti, vsdp. Ľubomír Havran, vodu, tymian a kriedu. Potom bude všeobecne zvolávať požehnanie na všetky príbytky veriacich našej farnosti. Rodina si napokon môže vykonať nižšie uvedenú pobožnosť a tak toto požehnanie prijať konkrétne pre svoj príbytok.

Keďže z protipandemických dôvodov by bola distribúcia požehnanej vody v tomto roku problematická, vynechá sa jej použitie pri modlitbe požehnania v rodinách: bude uchovaná vo Farskom kostole, aby bola k dispozícii po skončení prísnych hygienických opatrení. Pripomíname, že požehnanie zvoláva naša úprimná modlitba a v prípade liturgickej formy úmysel kňaza. Pokropenie požehnanou vodou je LEN symbol vykonaného požehnania, preto nie je nevyhnutné. Avšak krieda, rozlámaná na malé kúsky, bude k dispozícii v predsieni našich kostolov (farský kostol a Notre Dame), kde si ju v rámci vychádzky budete môcť vyzdvihnúť a urobiť s ňou znak požehnania nad vchodom do svojich príbytkov, ako je uvedené v priloženej pobožnosti.

Mocné požehnanie od nášho svetu zjaveného Pána zvolávajú na vás všetkých vaši kňazi +!